Hur mycket lönade det sig att ha solpaneler pangsommaren 2018?

Sommaren 2018 var den varmaste och soligaste sommaren på väldigt länge, kanske någonsin, och antalet soltimmar var långt fler än de brukar. För en befolkning som är van vid mulet och 11 grader var det en härlig överraskning, som tyvärr också ledde till att ”miljöångest” blev ett av de hetaste (…) orden på internet. Med både hållbarhetsaspekten och privatekonomin i åtanke var det kanske landets alla solpanelsanvändare som blev de största vinnarna – eller? Vi har jämfört två kunder från Stockholm med ungefär samma förbrukning för att se hur mycket pengar som egentligen sparades.

Vad är solkraft?
Solen är fantastisk. Det är tack vare energin som kommer från solens ljus som det överhuvudtaget finns liv på jorden. Solenergin är också ursprunget till den energi man utvinner ur bland annat biobränsle, vattenkraft och vindkraft. Om man inte vill ta en omväg är det enkelt att utvinna energi direkt från källan och skapa elektricitet av solens ljus – det är det som är solkraft. Det görs bland annat med hjälp av solceller.

Så funkar det att vara mikroproducent
I dagens allt mer miljömedvetna samhälle är det fler och fler som investerar i solpaneler för att själva kunna dra sitt strå till hållbarhetsstacken. Om man har solceller räknas man som mikroproducent i de fall den mängd elektricitet du producerar är mindre än den du gör av med på ett år. Den el du inte använder själv går då ut i elnätet, och på så vis kan du få tillbaka pengar från ditt elbolag. Att installera solceller gynnar således inte bara miljön utan i högsta grad din egen ekonomi, och de pengar du investerade i att köpa solpaneler kan du tjäna tillbaka på ett antal år.

Jämförelsen
Så hur gick det i vår jämförelse? Det vi kan se är att i maj, juni och juli betalade en icke-solkraftskund 320 kronor i månaden för sin elkonsumtion. Mikroproducenten, å andra sidan, tjänade totalt över 400 kronor. Totalt över hela året kan man se att mikroproducenten konsumerade över 1000 kWh mer, men sparade ungefär 800 kronor jämfört med icke-solkraftskunden. Båda konsumenterna i jämförelsen är kunder hos Storuman Energi och köper sin el timme för timme.
Läs mer om att köpa el timme för timme ››

Är du också intresserad av att bli mikroproducent av solenergi? GÖR DIN KALKYL HÄR ››